Recenze a srovnání štětců: Wayne Goss The Eye Set

S uveřejněním téhle recenze na štětce Wayne Goss jsem měla tak trochu dilema. Netýkala se kvality samotných štětců, ta je skvělá, ale jejich dostupnosti. Zatímco já je kupovala před pár měsíci v britském eshopu lovemakeup, nyní má exkluzivitu americký beautilish, což pro nás v Evropě znamená navíc DPH a vzhledem k vyšší pořizovací ceně i clo a pokud necháte celní řízení na dovozci, tak i jejich "výpalné".
Nevím jak to máte vy, ale když nějaká "populární osobnost" dělá reklamu určité značce, případně vydá vlastní řadu oblečení/bot/kosmetiky začne ve mě vrtat červík pochybností. Stejně jsem to měla se štětci populárního YT guru Wayna Gosse, takže první edici The Collection jsem si nekupovala i když měla skvělé recenze. Taky proto, že jsem měla podobné tvary od Rae Morris, které jsou přeci jen o kousek vymazlenější. Raději jsem volila až pozdější kolekci Eye Set, která je svým způsobem doplněním té původní o kousky, které mají tradičnější tvary. Navíc, pokud nemáte možnost si věc osahat, je vždycky lepší počkat, až opadne první vlna euforie a bude víc recenzí.
Pro začátek je třeba říct, co štětce od Wayne Gosse jsou klasické štětce z přírodního chlupu, pokud s tím máte morální problém, podívejte se na cenově dostupné syntetické štětce Real Techniques. I když si neodpustím malé rýpnutí, WG mají jakýsi animal cruelty free certifikát, nedovedu si ale představit, jakým způsobem se dostanete k veverčímu chlupu, resp, jak učešete veverku tak, aby z toho veverka vyšla se ctí.
Sada štětců The Eye Set se skládá z pěti štětců, ručně vyráběných japonským výrobcem Kumano (jedním z tradičních výrobců, kteří nejen vyrábí svoji značku, ale také pro značky, které si je objednají na určitý "projekt"), tedy jde o štětce ručně sestavované, nikoliv strojově střižené. Precizností zpracování a relativní neobvyklostí tvarů se liší od valné většiny konkurence na euro-americkém trhu. Balení sady štětců, co mám já z UK se lišilo od toho, které v současnosti koupíte na beautylish obalem, místo nic moc papírové krabice s logem Wayne Gosse, je dostanete v kartonovém tubusu. Nicméně balení do papíru a jednotlivě do igelitu zůstalo.
Přímo na štětcích je u konce držadla z jedné strany laserem vyříznuté číslo modelu, jehož výhoda by měla spočívat v tom, že se nebude při používání stírat, z druhé strany pak logo Wayne Gosse au  napojení dřevěného držadla na kovové je JAPAN, jakože made in Japan
Štětce jsou z přírodních štětin a mají dřevěná habrová, černě lakovaná držadla a mosaznou, taktéž lakovanou, kovovou část. Jsou lehké, vyvážené a kompaktní (tvarově i díky kratšímu držadlu) a především perfektně tvarované. Materiál the eye set je převáženě koza, jedinou výjimku tvoří 20, který je koza s veverkou.
Celý set obsahuje tři poměrně tradiční tvary a dva poměrně nezvyklé, podívejme se na ně podrobněji:
Wayne Goss 16 je velký kulatý štětec z kozího chlupu, vlastně bych spíš měla napsat, že je kulatý ve smyslu klenuté kupole a troufám si tvrdit, že s podobným tvarem a velikostí se v ČR jen tak nepotkáte. Používám jej nejen na oči, ale i na konturování, či nanášení rozjasňovače.
Vyhovuje mi taky proto, že mám dost prostoru mezi řasami a obočím a používám jej na konci líčení, na finální "začištění" jakýchkoliv přechodů mezi stíny, či zmírnění intenzity, pokud to naopak přeženu. Pokud nemáte dost manévrovacího prostoru, případně vyžadujete větší preciznost, poohlédněte se menším štětci, případně volte jeho plochou alternativu číslo 17.
Sice to bude vypadat jako opakování, ale hustota a jemnost tohoto štětce je nadstanrdantní. Rozměry jsou délka štětce je 16 cm, sama hlava štětce má téměř 1,5 cm na výšku i v průměru
Wayne Goss 17 je, jak už jsem psala, plochá varianta 16, opět se jedná o nesmírně jemný, ale přitom kompaktní štětec se kterým se jedním tahem nanáší báze, jak krémová, tak stíny na větší plochu.
Navzdory plochému tvaru, je poměrně univerzální a jde s ním vez problémů vystínovat banánek pokud jej pootočíte. Budu se opakovat, ale obrovským plusem je jeho nesmírná jemnost, skoro se nechce věřit, že se jedná o kozí chlup. Paradoxem je, že ačkoliv je všestranější než 16, preferuji právě ji.
Rozměry štětce jsou 15 cm, hlava má šířku 1,6 cm, na výšku 1,5 cm a šířka 4 mm.
Wayne Goss 19 jsem podle mě nejvíce univezální štětec z celé sady, je z rodiny štětců na blending s kulatou špičkou z kozího chlupu, něco jako MAC 224, nebo štětce od Rae Morris mínus ostrá špička. Takový dříč, se kterým nanesete, rozblendíte, sjednotíte, snad jediné co neumí, je linka. 
Za půl roku co ho používám  jsem ho opravdu nešetřila, nějakou dobu cestoval na dně tašky a přežil, nepelichá, drží tvar a navíc je pořád extrémně jemný a neškrábe (což třeba některé MAC štětce při pravidelném mytí dělají).
Jak jsem psala, má spíše kulatou špičku, přesněji oválnou, která není přímo ostrá, ale dovede krásně vystínovat banánek. Rozměrově je to 15,5 cm na délku, sama hlava má 1,5 cm na délku, tělo 0.4 až 1 cm v průměru. 
Ze štětců co mám doma mi nejpodobnější přišel syntetický Blending brush od Illamasqui ale jak sami můžete vidět, Illamasqua je nejen větší, ale celkový tvar je střižený, ne skládaný s jakoby plochou špičkou. Jakkoliv je jemnější na dotyk, při nanášení samotném je vzhledem k ploše kterou zabírá tak nějak nehroabaný a při přímé aplikaci nenabere dost produktu, proto se hodí jen na roztírání/blending.

A konečně se dostáváme ke štětcům, které příliš nepoužívám jednoduše proto, že mi nejsou příjemné a se hodí na jiný typ aplikace, než přednostňuji. Prvním z nich je Wayne Goss 19, klasický plochý štětec. Díky své kompaktnosti a pevnosti se hodí na nanášení pigmentů či krémových produktů, ale mě přijde až moc ostrý a pokud používám špičku na linku, tak také škrábe  Je z kozího chlupu, který je ostřejší (možná jinak střižený a poskládaný?), než je tomu u předchozích štětců.
Obecně je to štětec vhodný i pro úplné začátečníky, aplikace je s ním jednoduchá a poměrně rychle docílíte poměrně solidní intenzity. 
Rozměry: je dlouhý 15 cm, hlava sama má 1 cm na výšku i na šířku, a je z všech štětců nejtenčí - 3 mm. 
Pokud bych jej srovnala s ostatními štětci ze své sbírky, tak musím konstatovat, že WG 18 je oproti tvarově podobné Illamasce ostřejší, ale také zvládne nabrat více produktu a výsledná barva je o dost intenzivnější. Na druhou stranu Rae Morris 12 je oproti WG preciznější, jemnější a celkově pro aplikaci mnohem jednodušší s ním nanášet linku. Posloupnost je tedy 1. Rae Morris, 2. Wayne Goss 3. Illamasqua.
A na závěr další poměrně tradiční tvar - Wayne Goss 20 je klasický pecil brush, jako jediný není čistě z kozího chlupu, ale kombinace kozy a jemnější veverky. Má neobvykle ostrou špičku a je velmi kompaktní, díky tomu i precizní a snadno s ním rozetřete linku.
Je malý, kompaktní a ideální na tlustší linku, nebo preciznější stínování, stíny jím nanesené jsou intenzivní a díky ostré špičce se lehce dostanete do koutku. Ohodnotila bych jej jako univerzální štětec vhodný i pro začátečníky. Rozměry štětce jsou 15 cm, hlava sama má v průměru 8 mm, špička je 1 mm.
Nejpodobnější štětec, co mám doma, je Pencil brush od Clinique, který se na to, že jej používám skoro deset let, drží. Vypadají i chovají se velmi podobně, s drobným rozdílem, že WG ostřejší špičku (zvládne preciznější aplikaci), tj. snadněji se s ním pracuje a je o něco flexibilnější.

Nebyla jsem si jistá, nakolik je možné popsat efekt, který štětce umi vytvořit, takže jsem raději nafotila malé demo, jak to vypadá, když jím nanášíte černý stín (btw Urban Decay Crave), na swatchi jsou štětcezleva vzestupně od 16 po 20.
Myslím, že černý stín dobře ilustruje jak vypadá výsledný efekt při nanesení:
  • 16 = rovnoměrně rozetře stín, okraje jsou rozetřeny do ztracena a barva je někde mezi šedou a černou
  • 17 = o něco intenzivnější efekt než 16 (jejíž kontury preferuji), barva je šedo-černá
  • 18 = intenzita je mnohem vyšší, poprvé mi přijde stín skutečně černý, rovnoměrnost nanesení 
  • 19= opět relativně transparentní, šedo-černá, ale můžete vidět, že lze vrstvit do požadované intenzity aniž by dělal mapy.
  • 20 = klasický pencil brush - malý, kulatý, precizní ostrá špička na detailní nanášení.

Verdikt: Pokud mám hodnotit sadu, tak co do tvarů je The Eye Set, pětici štětců na oči, na které je vidět, že že vznikla jako reakce na nespokojenost s Gossovou první sérií The Collection, ve které chyběli základní kousky. Máme tu kombinaci klasických tvarů a netradičních, které si rychle oblíbíte.
Z uživatelského hlediska mi po půl roce používání nejvíce k srdci přirostly, resp. nejčastěji používám štětce 16 a 19, občas 17, na druhou stranu 18 a 20 vůbec.  
Štětce 16 či 17 jsou neobvykle měkké a přitom výjimečně husté a přiznejme si obrovské štětce určené na zjemnění a vystínování, spíše než samotnou aplikaci, 19 je klasický blending dříč štětec s kulatou špičkou, opět jemňoučký se střední hustotou. Štětce 18 a 20 nepoužívám jedině proto, že jsou ostré a škrábou, mám natolik citlivé oční okolí, že při sebemenším nepohodlí slzím jak želva, takže tyto klasické tvary nedocením a glitrové/efektové stíny nepoužívám, takže nanášení naplocho u 18 také nepřichází v úvahu.
S ohledem na na střední cenovou hladinu mi přijdou WG štětce skvělé a rozhodně bych je s klidným svědomím doporučila každému, kdo nechce syntetiku, ALE je tu jedno velké ale a tím je zvýšení ceny při připočítání cla a pokud se rozšoupnete i DPH, které vyšroubují cenu na můj vkus příliš vysoko. Proto bych volila snáze dostupné a o něco funkčnější štětce Rae Morris, pokud rozbijete prasátko, tak Tom Ford a Suqqu, případně nákup rovnou od zdroje japonské štětce Hakuhodo, Koyudo (eshop cdjapan), Kholindo. 

Summary: Here are my thoughts on Wayne Goss The Eye set I used in last six months a lot. This set was WG second release of eye brushes, and all brushes are made in Kumano, Japan form natural hair, mainly goat hair, only exception is no. 20, that is made from goat and blue squirrel. 
Set consists of two unique brush shapes and three relatively basic ones. My personal favourites are no. 16, large, very dense, dome shaped brush that works amazingly for blending any shadows in one swipe, or take away excess, even works as a highlight or shading brush because the  size. As well as no. 17, large flat version of no. 16, ideal for any application on larger spaces of eye or face. And finally no 19, classic round shaped blending brush, that is incredibly versatile. Soft enough to blend and dense enough to pick up adequate amount of product. Because I have extremely sensitive eye area, classic flat brush no. 18 and pencil brush with pointed tip no. 20, didn´t worked for me. 
Even though I love this set and think that is great value money wise, my problem is with accessibility in Europe. I got mine from lovemakeup, but they don´t carry Wayne Goss brushes anymore so only option is US based beautilish and that means additional cost of VAT and import fees, in general it increases the price up to the point of Tom Ford or Japanese brushes from Kumano. Because of that I prefer to buy easily accessible Rae Morris brushes and to be honest her brushes has unique know how of  magnetic handles and in many cases are even softer. 

6 komentářů:

  1. Ty blaho, to je teda uplna recenze! Me moc zaujaly u Tebe Rae Morris stetce, ale celkem vaham zda je ci zkusit Zoevu, ktera je za hubicku a moc chvalena?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Táni, taky proto to trvalo, mám rozepsanou i na Rae, ale nebude to jen tak. Osobně si myslím, že by ti více vyhovovala Rae, vzhledem k promyšlenosti tvarů a možnosti koupit magnetický stojan, navíc ploché konce můžeš postavit a při ranním líčení to není k zahození :).
      A jsem přesvědčená, že v případě štětců se vyplatí připlatit si za kvalitu.

      Vymazat
    2. Už se na recenzi Rae Morris moc těším, taky váhám do jakých zainvestovat a zatím přemýšlím právě nad ním, Hakuhodo (ale zde jsem ještě nenašla eshop) a Tom Ford...

      Vymazat
  2. štetvoc nikdy nie je dosť a tieto vyzerajú extra schopne :) Pozývam ťa k nám na nasu úúúžasnuuu suťaž.. urcite sa mrkni :) Výhra je naozaj hodnotná :) LIPSTICKS JUNGLE GIVEAWAY

    OdpovědětVymazat